Zdrav način prehranjevanja je pomembna vrednota, ki jo je potrebno priučiti in spodbujati predvsem pri naših najmlajših.

Nudimo vam organizacijo in izvedbo delavnic na temo zdrave prehrane za otroke, kjer na igriv in sproščen način spoznavamo zdravo prehrano in se učimo o pomembnosti zdravega načina življenja.

Kako so otroci in starši doživeli našo delavnico?

V času prebujanja narave smo si, za eno izmed naših rednih srečanj Šole Lila Goričko, pripravili delavnico na malce drugačen način. V našo sredo smo povabili ga. Tanjo Hozjan, ki nas je obiskala s svojo družinico in košaro polno dobrot. S sabo so prinesli veliko zanimivega in otroci so z iskricami v očeh čakali, da se delavnica prične.
Posedli smo se okrog mamljivo založene košare dobrot, nato pa je vsak izmed nas poimenoval en sadež ali zelenjavo, ki mu je najljubši/-a. Otroci so si že med pogovorom, z veseljem, postregli kar iz košare in že okušali slastno sadje in zelenjavo, polno vitaminov. V nadaljevanju delavnice smo se razdelili v pare in si izpolnjevali želje – tokrat kulinarične; eden drugemu smo pripravili (vsaj) dva kruhka – in sicer enega sadnega in enega zelenjavnega. Tudi kruh je bil domač, obogatili pa smo ga s skuto in zelenjavo ali sadjem in drugimi zdravimi dodatki – medom, lešniki …
Otroci in starši so bili navdušeni nad slastnimi okusi in kombinacijami, na katere včasih sploh ne bi pomislili … a so se izkazali za odlične.
Ob tem je neprestano tekla beseda o pomembnosti zdravega načina prehranjevanja, o vključevanju sadja in zelenjave v naše obroke … in otroci so sami ugotovili, da za potešitev želje po sladkem, ne rabimo posegati po nezdravih in mnogokrat osiromašeni hrani, temveč si lahko pripravimo polnovreden in zdrav obrok, ki bo obenem naše brbončice razvajal in potešil vso željo po sladkosti.
Tovrstna delavnica je bila super izkušnja tako za otroke, kakor tudi za starše – oboji smo namreč neizmerno uživali v pogovoru, spoznavanju, okušanju in pripravljanju hrane. Potrdilo se je dejstvo, da otroci mnogo raje zaužijejo hrano, če so sami aktivni pri njeni pripravi.
Menim, da bi več takih delavnic v vzgojno-izobraževalnih ustanovah pripomoglo k ozaveščanju o zares pomembnem vidiku zdravega načina prehranjevanja, ki nikakor ne pomeni stradanja in odrekanja, temveč ravno nasprotno – zdravi obroki so lahko zelo bogati, pisani, okusni in prijazni do našega telesa in zdravja.

Lara Puhan,
v imenu Šole Lila Goričko